Pirelli podsumowuje piątkowe treningi do GP Bahrajnu 2016

Po czwartkowych opadach deszczu warunki podczas piątkowych treningów na Bahrain International Circuit były dość chłodne i wietrzne. Temperatura nawierzchni spadała podczas rozgrywanej wieczorem drugiej sesji treningowej, a o tej samej porze rozpoczną się kwalifikacje i wyścig. Zespoły skupiły się przeważnie na pracach nad ustawieniami oraz ogumieniem w drugiej sesji, w której uzyskano lepszy czas okrążenia niż ustanowiony podczas wyścigu w 2005 roku rekord toru.

Paul Hembery | Dyrektor sportowy Pirelli:
Wskazówką odnośnie poprawy czasów okrążeń na tle zeszłego roku niech będzie fakt, że najsłabszy rezultat w pierwszym dzisiejszym treningu byłby najlepszym w pierwszym treningu w zeszłym sezonie. Do tego w drugim treningu uzyskano czas lepszy od rekordu toru, ustanowionego w wyścigu. Warunki panujące podczas drugiej sesji były reprezentatywne dla kwalifikacji i wyścigu, zatem zespoły zgromadziły dużo danych przed zawodami, w których prawdopodobnie będziemy mieli do czynienia z dwoma, może trzema pit stopami w przypadku większości zawodników. W drugiej sesji pojawiło się niewielkie ziarnienie, w chłodnych warunkach i przy dużym obciążeniu paliwem. Pracująca w niskim zakresie temperatur supermiękka mieszanka wydaje się być szybsza o około sekundę od miękkiej, w czym pomagają chłodne warunki.

Najlepsze czasy dnia:

Trening 1:
1.Nico Rosberg (Mercedes)     1:32.294s  miękkie nowe
2.Lewis Hamilton (Mercedes)   1:32.799s  miękkie nowe
3.Kimi Raikkonen (Ferrari)    1:34.128s  miękkie nowe

Trening 2:
1.Nico Rosberg (Mercedes)     1:31.001s  supermiękkie nowe
2.Lewis Hamilton (Mercedes)   1:31.242s  supermiękkie nowe
3.Jenson Button (McLaren)     1:32.281s  supermiękkie nowe

Pierwszy trening – najlepsze czasy dnia z rozbiciem na mieszanki:

POŚREDNIE     - Sebastian Vettel (Ferrari)       1:35.073s
MIĘKKIE       - Lewis Hamilton (Mercedes)        1:32.294s
SUPERMIĘKKIE  - nie korzystano z tej mieszanki

Drugi trening – najlepsze czasy dnia z rozbiciem na mieszanki:

POŚREDNIE     - Valtteri Bottas (Williams)       1:34.761s
MIĘKKIE       - Nico Rosberg (Mercedes)          1:32.173s
SUPERMIĘKKIE  - Nico Rosberg (Mercedes)          1:31.001s

Najdłuższe przejazdy dnia:

POŚREDNIE     - Kimi Raikkonen (Ferrari)     - 19 okrążeń
MIĘKKIE       - Kevin Magnussen (Renault)    - 19 okrążeń
SUPERMIĘKKIE  - Daniel Ricciardo (Red Bull)  - 13 okrążeń

Statystyki dotyczące opon:

                                Pośrednie   Miękkie   Supermiękkie
Pokonany dystans (w km)*           2101      3190        1343
Liczba wykorzystanych zestawów**     27        45          18
Największa liczba okrążeń**          24        26          19

* Łączna liczba kilometrów przejechanych dzisiaj w obu sesjach treningowych przez wszystkich kierowców
** W rozbiciu na mieszanki, w przypadku wszystkich kierowców

Minimalne ciśnienie w oponach: 21,5 psi (przód); 19,0 psi (tył)

Fakt dnia Pirelli:
Dla Stoffela Vandoorne’a, który w niedzielę wystartuje w swojej pierwszej Grand Prix, Bahrajn jest miejscem udanych debiutów. Belg wygrał tu w swoim pierwszym starcie w GP2, w 2014 roku. Startował z drugiego pola, po czym w czterech kolejnych rundach GP2 zdobywał pole position.

Gość w padoku:
Wyjątkowy as przetrwania: Nando Parrado. Urugwajczyk jest jednym z zaledwie 16 ludzi, którzy przeżyli słynną katastrofę lotniczą w Andach, do której doszło w 1972 roku. Odegrał kluczową rolę w uratowaniu innych członków swojej drużyny rugby, odbywając 10-dniowy marsz przez góry w celu ściągnięcia pomocy. Po kraksie został zawodowym kierowcą wyścigowym, a obecnie występuje w telewizji i prowadzi spotkania motywacyjne.

Reklamy

Posted on 2 kwietnia 2016, in prasówki Pirelli, wiadomości and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Dodaj komentarz.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: